Tipsko rješenje za nogometni travnjak sa 16 + 8 pop-up rotora

Za nogometne terene standardnih dimenzija za koje je osiguran snažan dovod vode rješenje sa 16 pop-up rotora po obodu terena i 8 rotora u središnjem dijelu pruža preciznost navodnjavanja i maksimalnu fleksibilnost uz smanjen broj pop-up rotora unutar linja igrališta.

Shema tipskog rješenja

Opis rješenja

Ovo rješenje navodnjavanja nogometnog igrališta predviđa ugradnju 16 pop-up rotora tip Rain Bird Eagle 950E izvan linija terena i 8 pop-up rotora tip Rain Bird 8005 u sredini terena.

Eagle 950E je pop-up rotor koji se uglavnom koristi u navodnjavanju golf igrališta i ima velike domete uz snažan mlaz vode i ravnomjernu vodenu zavjesu. Svaki rotor u kućištu ima ugrađen elektro ventil što omogućava pojedinačno upravljanje svakim uređajem i prilagodbu vremena rada ovisno o izloženosti dijela terena suncu.

Rotori Eagle 950E spajaju se preko zglobnog priključka na obodnu PE cijev promjera 90mm a solenoidi rotora povezuju se na signalni kabel za upravljanje navodnjavanjem.

Zbog velikog dometa obodnih rasprskivača centralni dio terena navodnjava se sa svega 8 pop-up rotora tip 8005. Pri tome se svaki od rotora opskrbljuje vodom preko vlastitog elektro ventila promjera DN25 (R1“).

Za ovakav sustav navodnjavanja potrebno je na priključku igrališta osigurati protok od 22 m3/h pri pritisku 7 bara. Uz takve hidrauličke uvjete moguć je istovremeni rad dvaju obodnih pop-up rotora. Sve središnje rotore moguće je istovremeno pokrenuti po četiri pop-up rotora koji pokrivaju jednu polovicu igrališta.

Zbog manjeg broja rotora u sredini terena u odnosu na sva druga rješenja, ovakav sustav navodnjavanja posebno je pogodan za terene s hibridnom podlogom. Na terenima s hibridnim travnjakom rotore u sredini terena preporuča se opremiti posudom za travni pokrov kako bi uređaji bili potpuno neprimjetni.

Hibridni travnjak nema elastičnost prirodnog travnjaka koja bi zatvorila prostor iznad rotora. Zbog toga se na rotor dodatno ugrađuje posuda za travni pokrov u koju se može umetnuti komad prirodnog travnjaka ili ga se može ispuniti gumenom podlogom i komadom umjetnog travnjaka.

S obzirom da je u terenu svega osam pop-up rotora pojednostavljeno je održavanje i zamjena trave u posudama na rotorima u sredini terena u odnosu na tipska rješenja s više rasprskivača unutar linija igrališta.

Za upravljanje sustavom preporuča se koristiti modularni programator navodnjavanja tip Rain Bird ESP-LXME s odgovarajućim brojem raspoloživih stanica. Ovaj tip programatora moguće je modulima proširiti do ukupnog kapaciteta od 48 stanica, a može se opremiti i komunikacijskim modulom za integraciju u centralnu upravljački sustav Rain Bird IQ.

Ukoliko se radi o terenu s hibridnom travom preporuča se na pop-up rotore u sredini terena ugraditi posuda za travu. Hibridna podloga nije elastična poput prirodnog travnjaka i nakon uvlačenja rotora u kućište prostor iznad njega može ostati prazan i stavrati problem u korištenju travnjaka. Ugradnja Sod Cup kompleta za prirodnu travu omogućit će da gornja opvršina travnjaka uvijek bude potpuno ravna i da pop-up rotori ostanu potpuno neprimjetni.

Prikazana instalacija predstavlja tipsko rješenje za navodnjavanje sportskog igrališta s prirodnim travnjakom dimenzija prikazanih na skici i uz hidrauličke uvjete iz opisa sustava. Svaki teren ima svoje specifičnosti i prikazano rješenje ne mora biti odgovarajuće po svim kriterijima. Prije odluke o izvedbi preporučamo izradu odgovarajućeg rješenja temeljenog na mjerenim podacima i usklađenog sa stvarnim stanjem na terenu.
vrh stranice
vrh stranice