Reflektori

Reflektori za spot rasvjetu su najjednostavniji rasvjetni element za ugradnju a pružaju najraznovrsnije mogućnosti osvjetljavanja s obzirom na nagib i širinu snopa, udaljenost od elementa koji se osvjetljava, kao vrstu leće i intenzitet snopa.
Reflektorima se najčešće želi istaknuti poseban krajobrazni element poput statue, stabla, većeg grma i sl. Ovisno o tome koliko reflektor udaljimo dobit ćemo različit efekt rasvjete, od dramatičnog naglašavanja visine do toplijeg osvjetljavanja koje ističe formu elementa.

Kod osvjetljavanja stabala treba biti posebno pažljiv jer se osvjetljavanjem stabla reflektorskim snopom s poda stvara inverzija dnevne perspektive stabla ravnomjerno osvjetljenog odozgo. Reflektor smješten bliže stablu stvorit će dramatičan efekt prisutnosti dok se udaljavanjem reflektora može naglasiti oblik i raskoš krošnje drveta.

Korištenje reflektora u paru može stvoriti posebne efekte križanja snopova ili ravnomjernog osvjetljavanja koje ističe volumen drveta ili drugog elementa koji se želi naglasiti.

Reflektori slabijeg snopa mogu se smjestiti među niže raslinje za stvaranje prigušenog ugođaja s mnoštvom sjena koje se na taj način stvaraju u parteru vrta.

Reflektori sa šiljkom su jednostavni za ugradnju i lako se mogu podesiti za odgovarajuće usmjeravanje snopa. Za osvjetljenje jezerca ili fontane u programu su i reflektorske svjetiljke za podvodnu ugradnju.
vrh stranice
vrh stranice