Planiranje i dizajn vrtne rasvjete

Kod planiranja i dizajniranja rasvjete okoliša postoji nekoliko smjernica koje bi trebalo uvažiti prije odabira dizajna i tipa rasvjetnih tijela. Krajnji cilj je kreirati ugođaj koji bi omogućio da okoliš, u koji je uložen trud i novac stvara atraktivan ugođaj vlasnicima i gostima i nakon što nestane dnevna svjetlost. Ugradnja rasvjete dodaje vrijednost vrtu, stvara ugođaj i toplinu prostora, povećava sigurnost od provala i podiže funkcionalnost za osobe koje se kreću i borave u vrtu. Odabir pojedinačnih rasvjetnih tijela i karakteristike ovisit će o ugođaju kojeg se želi postići, funkcionalnim potrebama i dijelovima prostora koji se žele naglasiti.

Odabir i raspoređivanje rasvjetnih tijela

U prvom redu treba odrediti elemente prostora koje želite osvijetliti i uočiti koje boje i forme već postoje u vrtu. Bilo bi dobro proučiti s kojih se pozicija najčešće promatra vrt (prilaz vrtu, bazen, terase, prolazi i sl.). Planiranje ćete olakšati ako prostor podijelite na karakteristične zone i dodijelite im nazive (boravak, bazen, vrt, prolazi, mjesto za odmor, sjenica, fasada, i sl.).

Nakon što ste definirali zone razmislite gdje bi bilo poželjno imati jače ili slabije osvjetljenje, ambijentalno svjetlo ili svjetlo koje nešto naglašava. Slijedom toga odabirete tip rasvjete koji bi odgovarao za pojedinu zonu. Postoje četiri osnovna tipa osvjetljenja: difuzno, akcentno, direktno i indirektno osvjetljenje.

Odabir odgovarajućeg tipa osvjetljenja je iznimno važan kako bi se izbjegle pogreške poput, na primjer suviše jakih podnih svjetala koja bi mogla ometati vid na stazama ili kolnim prilazima. To je jedna od čestih i dobro poznatih situacija kada se pogrešno odaberu rasvjetna tijela s direktnim snopom svjetla umjesto difuznog snopa što bi bio ispravan odabir.

U zoni bazena bi također najčešće trebalo koristiti difuznu rasvjetu koja daje toplinu prostoru i sigurnost pri kretanju, dok bi na primjer fontanu trebalo osvijetliti akcentnim snopom kako bi ju istaknuli. Fontanu se može istaknuti i podvodnim rasvjetnim tijelima čime se rasvjeti dodaje i efekt vode.

Tek nakon što se odrede načini osvjetljavanja pojedinih zona i detalja može se pristupiti odabiru vrste rasvjetnih tijela (zidna, ugradbena podna, ugradbena stajaća, stropna svjetiljka ili reflektor), odgovarajuće vrste i snage snopa svjetla. Na samom kraju procesa planiranja odabirete rasvjetna tijela prema dizajnu, boji, veličini i ostalim značajkama modela.
Za one koji se bave uređenjem vrta vrlo je bitno uvažiti da se ukusi naručitelja razlikuju pa je stoga bitno kroz razgovor s klijentom objasniti osnovne principe ali i pažljivo slušati kako bi se razumio cilj i ugođaj koji klijent želi stvoriti.

Dok jedni mogu željeti rasvjetu koja će naglasiti biljke, predmete u vrtu ili poseban objekt, drugi mogu željeti diskretnom rasvjetom postići topao ugođaj ili naglasiti dubinu prostora. Niti jedan pristup nije pogrešan, ali je bitno dobro razumjeti te istovremeno slušati i usmjeravati klijenta.
Rasvjeta vrta trebala bi imati višegodišnju trajnost i visoku energetsku učinkovitost , te tokom očekivanog vijeka od 25.000 radnih sati treba pružati iznimnu sigurnost u dodiru s vodom. Vrt je živi organizam koji se mijenja iz godine u godinu i ponekad je potrebno položaj rasvjetnih tijela promijeniti i prilagoditi promjenama u vrtu. Rasvjeta s naponom 12V posebno je pogodna za prilagodbe. Nova generacija LED rasvjete s AA++ razredom energetske učinkovitosti pruža sve mogućnosti za raznovrsna rješenja i topao i ugodan dojam a jednostavna je za ugradnju i preinake i pod naponom. Vrtna rasvjeta ne zahtijeva posebno održavanje. U područjima gdje ima puno morske soli preporučuje se rasvjetna tijela jednom godišnje oprati običnim sredstvom za čišćenje.
vrh stranice
vrh stranice