Tipsko rješenje za nogometni travnjak s 35 rotora i 35 ventila

Sustav navodnjavanja nogometnog igrališta standardnih dimenzija s 35 rotora, pri čemu je svaki uređaj kontroliran preko vlastitog elektro ventila, omogućuje ne samo superiornu uniformnost nego i maksimalnu fleksibilnost u korištenju.

Shema tipskog rješenja

Opis rješenja

U ovom tipskom rješenju svaki od uređaja za navodnjavanje opskrbljuje se preko vlastitog elektro ventila R 1“ (DN25) i vlastitog lateralnog dovoda iz cijevi PE 40mm.

Iako na prvi pogled nešto složeniji u odnosu na rješenje s 13 elektro ventila, ovakav sustav omogućuje potpunu preciznost i fleksibilnost u korištenju sustava navodnjavanja. U uvjetima gdje je vrlo mali dovod vode i raspoloživi protok za navodnjavanje ovo rješenje može dati zadovoljavajući učinak već pri protoku na priključku igrališta od 3,8 m3/h, pri pritisku 4,5 bara. U tom slučaju je vjerojatno da neće biti moguće svakodnevno navodnjavati cijelo igralište zbog ukupnog trajanja ciklusa navodnjavanja.

Rješenje u kojem se svakom pojedinačnom uređaju može dodijeliti odgovarajuće trajanje rada posebno je potrebno za stadione s tribinama kod kojih je dio terena tokom dana u sjeni. Dijelovi igrališta koji su u sjeni tokom popodneva trebaju za oko 40% manje vode u odnosu na dijelove terena izložene suncu.S obzirom na kretanje sunca tokom godine sjena nije tokom cijele godine na identičnom dijelu terena, stoga mogućnost prilagodbe vremena rada svakog rotora omogućuje najpreciznije navodnjavanje uz minimalan utrošak vode.

Osnova ovog tipskog rješenja također je pop-up rotor Rain Bird 8005, koji se ugrađuje na jednak način kao i kod prikazanih rješenja s 24 i 35 uređaja.

Za upravljanje sustavom s 35 elektro ventila potrebno je koristiti modularni programator navodnjavanja tip Rain Bird ESP-LXME s odgovarajućim brojem raspoloživih stanica. Programator ESP-LXME ima kapacitet istovremenog aktiviranja do 5 elektroventila, što uz odgovarajući dovod vode omogućuje izradu programa za pokretanje svih 15 rasprskivača u centru terena za vlaženje terena u poluvremenu utakmice.

Ukoliko se radi o terenu s hibridnom travom preporuča se na pop-up rotore u sredini terena ugraditi posuda za travu. Hibridna podloga nije elastična poput prirodnog travnjaka i nakon uvlačenja rotora u kućište prostor iznad njega može ostati prazan i stavrati problem u korištenju travnjaka. Ugradnja Sod Cup kompleta za prirodnu travu omogućit će da gornja opvršina travnjaka uvijek bude potpuno ravna i da pop-up rotori ostanu potpuno neprimjetni.

 

Prikazana instalacija predstavlja tipsko rješenje za navodnjavanje sportskog igrališta s prirodnim travnjakom dimenzija prikazanih na skici i uz hidrauličke uvjete iz opisa sustava. Svaki teren ima svoje specifičnosti i prikazano rješenje ne mora biti odgovarajuće po svim kriterijima. Prije odluke o izvedbi preporučamo izradu odgovarajućeg rješenja temeljenog na mjerenim podacima i usklađenog sa stvarnim stanjem na terenu.
vrh stranice
vrh stranice