Tipsko rješenje za nogometni travnjak s 35 rotora i 13 ventila

Sustav navodnjavanja nogometnog igrališta standardnih dimenzija s 35 pop-up rotora omogućava potpuno ravnomjerno navodnjavanje cijelog terena uz najmanji utrošak vode.

Shema tipskog rješenja

Opis rješenja

U odnosu na tipsko rješenje s 24 ili manje pop-up rotora ovaj gušći raspored uređaja zahtijeva nešto manje domete, ali time i manji potreban radni pritisak u vodovodnoj mreži. Maksimalnu kvalitetu sustava navodnjavanja moguće je postići već pri radnom pritisku 5 bara na priključku sustava. U prikazanom tipskom rješenju uređaji su međusobno udaljeni 17,5 m, a rade s dometom od 20m, što omogućava vrhunsku ravnomjernost i u uvjetima vjetra. 

Pop-up rotor 8005 ostvaruje domet of 20 m već pri protoku manjem od 4 m3/h po uređaju, uz radni pritisak na dizni uređaja manji od 4,0 bara. 

Kvalitetnije prekrivanje površine, smanjuje potrošnju vode za skoro 30 % u odnosu na rješenja s 24 ili manje rasprskivača. Pored toga, ravnomjernije navodnjavanje omogućava i ravnomjernije otpuštanje sredstava prihrane i time dodatno povoljno utječe na poboljšanje uvjeta za razvoj travnjaka.

Kao i kod rješenja navodnjavanja nogometnog terena s 24 rotora i ovo tipsko rješenje koristi najpopularniji uređaj za navodnjavanje nogometnih terena, Rain Bird 8005. Rotor se ugrađuje na način da se vrh uređaja nalazi oko 2 cm ispod površine igrališta. Glava uređaja pod pritiskom vode diže se iz kućišta a visina dizanja od 12,7cm osigurava da je dizna dovoljno iznad terena da ne izaziva eroziju oko uređaja ili da vlati trave stvaraju prepreku mlazu vode. Snažna opruga vraća uređaj u kućište kada elektro ventil zatvori dovod vode do rotora, a elastičnost zemljane podloge zatvara prostor iznad uređaja i čini ga potpuno neprimjetnim na terenu. 

Dizne za rotor 8005 koriste Rain Bird Rain Curtain  tehnologiju i imaju tri otvora koji vodu usmjeravaju na način da se dobiju odgovarajući dometi uređaja uz pravilnu vodenu zavjesu duž mlaza vode.

U prikazanom tipskom rješenju po tri uređaja u sredini terena spojeni su preko jednog elektro ventila i rade istovremeno. Ovisno o raspoloživoj količini vode i pritisku moguće je povezati više ili manje uređaja na jedan elektro ventil, uz odgovarajuću prilagodbu profila cjevovoda.Ž

Ukoliko se radi o terenu s hibridnom travom preporuča se na pop-up rotore u sredini terena ugraditi posuda za travu. Hibridna podloga nije elastična poput prirodnog travnjaka i nakon uvlačenja rotora u kućište prostor iznad njega može ostati prazan i stavrati problem u korištenju travnjaka. Ugradnja Sod Cup kompleta za prirodnu travu omogućit će da gornja opvršina travnjaka uvijek bude potpuno ravna i da pop-up rotori ostanu potpuno neprimjetni.

Prikazana instalacija predstavlja tipsko rješenje za navodnjavanje sportskog igrališta s prirodnim travnjakom dimenzija prikazanih na skici i uz hidrauličke uvjete iz opisa sustava. Svaki teren ima svoje specifičnosti i prikazano rješenje ne mora biti odgovarajuće po svim kriterijima. Prije odluke o izvedbi preporučamo izradu odgovarajućeg rješenja temeljenog na mjerenim podacima i usklađenog sa stvarnim stanjem na terenu.
vrh stranice
vrh stranice