Tipsko rješenje za nogometni travnjak s 24 rotora i 12 ventila

Navodnjavanje nogometnog igrališta s 24 rotora primjereno je za terene manjih dimenzija i u uvjetima kada je moguće osigurati raspoloživi pritisak u cjevovodu od 7 bara ili više.

Shema tipskog rješenja


Opis rješenja

Zbog manjeg broja pop-up rotora u sustavu razmak između uređaja u ovom tipskom rješenju je oko 22m tako da njihov domet mora biti 23m ili više kao bi se osigurala zadovoljavajuća ravnomjernost prekrivanja.

Za ovako velik domet uređaja protok pojedinačnih rotora će biti veći od 6 m3/h po uređaju, a radni pritisak na dizni uređaja mora biti veći od 5,5 bara. 

Rješenje navodnjavanja nogometnog terena s 24 rotora koristi najpopularniji uređaj za navodnjavanje nogometnih terena, Rain Bird 8005. Ovaj robusni i pouzdani uređaj s 5-godišnjom garancijom ugrađuje se jednako na nogometna igrališta seoskih klubova kao i na najprestižnije stadione na kojima se igraju Svjetska prvenstva.

Rotor se ugrađuje na način da se vrh uređaja nalazi oko 2 cm ispod površine igrališta. Glava uređaja pod pritiskom vode diže se iz kućišta a visina dizanja od 12,7cm osigurava da je dizna dovoljno iznad terena da ne izaziva eroziju oko uređaja ili da vlati trave stvaraju prepreku mlazu vode.

Snažna opruga vraća uređaj u kućište kada elektro ventil zatvori dovod vode do rotora, a elastičnost zemljane podloge zatvara prostor iznad uređaja i čini ga potpuno neprimjetnim na terenu. 

Dizne za rotor 8005 koriste Rain Bird Rain Curtain  tehnologiju i imaju tri otvora koji vodu usmjeravaju na način da se dobiju odgovarajući dometi uređaja uz pravilnu vodenu zavjesu duž mlaza vode.

U prikazanom tipskom rješenju dva uređaja spojeni su preko jednog elektro ventila i rade istovremeno. Ovisno o raspoloživoj količini vode i pritisku moguće je povezati više ili manje uređaja na jedan elektro ventil, uz odgovarajuću prilagodbu profila cjevovoda.

 

Prikazana instalacija predstavlja tipsko rješenje za navodnjavanje sportskog igrališta s prirodnim travnjakom dimenzija prikazanih na skici i uz hidrauličke uvjete iz opisa sustava. Svaki teren ima svoje specifičnosti i prikazano rješenje ne mora biti odgovarajuće po svim kriterijima. Prije odluke o izvedbi preporučamo izradu odgovarajućeg rješenja temeljenog na mjerenim podacima i usklađenog sa stvarnim stanjem na terenu.
vrh stranice
vrh stranice