RDI sustav – napomene za ugradnju

Responsive drip Irrigation (RDI) je sustav podzemnog navodnjavanja cijevima GrowStream™ koje rade pod vrlo malim pritiskom i otpuštaju vodu i hranjive tvari samo na mjestima gdje je korijenu biljaka u tom trenutku potrebno.

Ugradnja sustava je iznimno jednostavna i ne zahtijeva posebne instalaterske vještine ili kvalifikacije. Za ispravnu ugradnju i dugovječan rad sustava potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih koraka kod ugradnje, puštanja u rad, održavanja i nadzora sustava u radu.


Važne napomene

Cijevi GrowStream™ predviđene su za podzemnu ugradnju i osjetljive su na UV zračenje. Za vrijeme skladištenja i ugradnje zaštite cijevi od duljeg izlaganja sunčevoj svjetlosti i UV zračenju.

Regulator pritiska treba ugraditi u najvišoj točki instalacije, a uz regulator tlaka obavezno treba ugraditi manometar. Visinska razlika na cijevi nizvodno od regulatora pritiska ne smije biti veća od 50cm.

Cijev treba napuniti vodom što prije nakon postavljanja. Ukoliko prazna cijev ostane zatrpana pod zemljom nekoliko tjedana, zemlja bi se mogla previše zbiti i spriječiti proces punjenja cijevi.

Nakon prve ugradnje cijev GrowStream™ cjevovod treba puniti pritiskom između 0,04 i 0,07 bar (0,5 do 1 psi) i pod tim pritiskom ostaviti tokom jednog dana. Nakon 24 sata pritisak treba povećati na oko 0,17 bar (2,5 psi) da bi započela faza uspostave (curing phase) tokom koje će cijev propuštati vodu cijelom duljinom.

Faza uspostave može trajati od jedan do tri tjedna nakon čega pritisak u cjevovodu treba smanjiti na 0,1 do 0,17 bar (1 do 2,5 psi) kako bi cijev nastavila raditi na responsivan način.

Podešenje tlaka ovisi o dobu godine i potrebama biljaka. U rano proljeće potrebe biljaka neće biti velike pa se pritisak može smanjiti, a u ljetnom periodu kada se poveća potreba biljaka pritisak treba povećati kako bi se biljkama omogućila bolja dostupnost vode.

RDI sustav responsivnog navodnjavanja nema vremenski određene cikluse navodnjavanja. Potrebna je kontinuirana opskrba vodom iz glavnog vodovoda, rezervoara ili podignutog spremnika za vodu s automatskim punjenjem. Cijevi moraju biti stalno napunjene vodom, kako bi mogle ispuštati vodu kada je biljkama potrebna. Protok vode je promjenjiv duž površine cijevi.

Putem GrowStream cijevi mogu se isporučivati vodotopiva gnojiva. Na protok otopine kroz cijev može utjecati tlak u sustavu i agrokemikalije koje se dodaju. Zbog veće efikasnosti RDI navodnjavanja u odnosu na standardne sustave kap po kap preporučene doze treba smanjiti za 30% u odnosu na standardne preporuke proizvođača.

U područjima gdje postoji opasnost od smrzavanja dovod vode treba na vrijeme zatvoriti. Ukoliko biljke još nisu u dormanciji dio vode iz cijevi će polako biti utrošen što će ostaviti prostor za širenje volumena ostatka vode smrzavanjem. Ukoliko se očekuju dulji periodi s temperaturama ispod 00C preporuča se otvoriti krajeve cijevi i ispustiti vodu iz cjevovoda. Kod planiranja instalacije u takvim područjima treba sve krajeve cijevi povezati i spojiti na ispusni ventil u najnižoj točki.

Ukoliko je zbog promjene sadnje potrebno privremeno ukloniti cijevi može ih se pažljivo izvaditi, pri čemu treba paziti da se ne primjenjuje velika sila  povlačenja. Preporuča se i korištenje rukavica kako bi cijevi ostale što čišće nakon vađenja. Izvađene cijevi treba pažljivo namotati na valjkasti predmet i umotati u crnu foliju kao zaštitu u skladištenju.

Ukoliko je cjevovod bio ispražnjen tokom nekolko tjedana kod ponovnog puštanja u funkciju potrebno je ponoviti proces uspostave (curing phase) s povećanjem tlaka u cijevi na oko 0,17 bar (2,5 psi). Period uspostave može trajati dva do tri dana nakon čeka pritisak treba podesiti u radni raspon 0,1 do 0,17 bar (1 do 2,5 psi) kako bi nastavila raditi na responsivan način.
vrh stranice
vrh stranice