Programiranje navodnjavanja

Vaš sustav navodnjavanja podijeljen je u zone. Količina vode koju ćete dati navodnjavanjem ovisi o vremenu i koje ćete zadati za svaku zonu i učestalosti ciklusa koju ćete odrediti. Programiranje navodnjavanja obuhvaća nekoliko koraka kojima ćete odrediti kada ćete, koliko i kako navodnjavati.

Podešavanje datuma i vremena

Potrebno je podesiti dan i vrijeme na programatoru kako biste mogli odrediti dane u koje će se pokretati sustav navodnjavanja i odrdili vrijeme pokretanja sustava.


Podešavanje dana navodnjavanja

Odabirete želite li pojedine zone navodnjavati svaki dan ili samo u određene dane u tjednu. Zone koje trebaju raditi u istom režimu tokom tjedna podijelite po odgovarajućim programima A, B ili C.

Podešavanje startnog vremena

Odabirete koliko ciklusa navodnjavanja ćete pokrenuti u jednom danu i kada će koji ciklus početi. Kod podizanja travnjaka trebat će nekoliko ciklusa u danu kako bi se pospješilo klijanje sjemena i početni rast korijena. Za slabije propusna tla i na kosinama preporuča se obrok navodnjavanja dati u dva ili više ciklusa kako bi se ostavilo dovoljno vremena da tlo upije vodu i izbjeglo površinsko otjecanje vode.

Podešavanje radnog vremena zone

O vremenu koje podesite kao trajanje rada jedne stanice ovisi koju ćete količinu vode dati travnjaku ili drugom bilju koje se navodnjava preko pojedinačnih lateralnih linija. Programiranje odgovarajućeg vremena rada za svaku liniju ključno je za kvalitetno navodnjavanje uz minimalan utrošak vode.

Sezonska prilagodba

Svi programatori navodnjavanja omogućavaju sezonsku prilagodbu jednostavnim podešavanjem postotka u odnosu na osnovno programirano vrijeme rada za zone navodnjavanja. Potreba vode mijenja se kroz godinu i što češće budete prilagođavali ciklus navodnjavanja više ćete uštedjeti na računu za vodu.

Odgoda navodnjavanja

Ukoliko vremenska prognoza predviđa kraći kišni period slobodno odgodite navodnjavanje na nekoliko dana. Programator će se vratiti u automatski režim nakon programirane odgode. Ova funkcija je korisna i kako bi se izbjeglo aktiviranje navodnjavanja ako planirate večernji party u vrtu ili se u jutro spremate pokositi travnjak.

vrh stranice
vrh stranice