Polijevanje zemljanih terena za tenis

Polijevanjem teniskih terena sa zemljanom podlogom ostvaruju se značajne uštede na troškovima održavanja koji se javljaju zbog uobičajenog raznošenja tenisita vjetrom.

Sheme tipskih rješenja za tenis terene

 

O navodnjavanju terena za tenis

Redovitim polijevanjem terena tokom noći u sušnom dijelu godine teren se održava mekanim za igru jer voda u porama terena sprječava zbijanje površine. Količina vode koja se aplicira u jednom noćnom ciklusu je približno 3 mm (3 l/m2).

Voda ispunjava prostor između čestica tenisita, veže ih i povećava elastičnost terena te otklanja uzrok uobičajenih pukotina na površini igrališta.

Kratki ciklusi polijevanja tokom dana također imaju funkciju održavanja terena mekim i elastičnim i sprječavaju dizanje sitnih čestica prašine tokom igre ili zbog vjetra. 

Prikazana tipska rješenja za polijevanje teniskih terena su najčešće korištene varijante i ovise o nekoliko uvjeta, u prvom redu o raspoloživoj količini vode i pritisku na vodovodnom priključku.

Tipska rješenja s pop-up impulsnim rasprskivačima tip Maxi-Paw najpopularniji su odabir zbog povoljne cijene i mogućnosti optimalnog rada pri malim protocima i pritiscima.

Rješenje s 8 uređaja po terenu omogućuje ravnomjernije polijevanje u odnosu na najjednostavniji sustav sa 6 rasprskivača za jedan teren.

Na shemi tipskih rješenja prikazani su i tipski detalji ugradnje uređaja Maxi-Paw sa zaštitom uređaja parkovnim rubnjakom, komadom PVC cijevi i ugradnja uređaja bez dodatne zaštite.

Pop-up rotor tip FALCON-SS-HS je rasprskivač posebno namijenjen navodnjavanju terena za tenis, s ubrzanom rotacijom za potrebe kratkih ciklusa polijevanja tokom dana.

Tijelo rasprskivača je dodatno zaštićeno oblogom iz nehrđajućeg čelika i izvedeno s laganom konusnom formom koja se sužava prema vrhu. Zbog takve izvedbe, kod spuštanja uređaja u kućište uz tijelo uređaja se izbaci manja količina vode koja ispere prašinu i čestice koje bi mogle spriječiti puni povrat uređaja u kućište.

Dizne za rasprskivače FALCON-SS-HS koriste Rain Bird Rain Curtain tehnologiju izvedbe i imaju tri otvora koji stvaraju ravnomjernu vodenu zavjesu duž cijelog mlaza vode.

Za upravljanje navodnjavanjem preporučamo jedan od programatora koji imaju mogućnost upravljanja putem smartphone uređaja ili tableta.

Ovakvo rješenje omogućava osoblju daljinsko aktiviranje kratkih ciklusa tokom dana u skladu sa zauzetosti terena, bez potrebe za korištenjem crijeva za navodnjavanje ili odlaska do terena odnosno programatora.

Prikazane instalacije predstavljaju tipska rješenja za polijevanje igrališta za tenis, dimenzija prikazanih na skici i uz hidrauličke uvjete iz opisa. Svaki teren ima svoje specifičnosti i prikazano rješenje ne mora biti odgovarajuće po svim kriterijima. Prije odluke o izvedbi preporučamo izradu odgovarajućeg rješenja temeljenog na mjerenim podacima i usklađenog sa stvarnim stanjem na terenu.
vrh stranice
vrh stranice