GrowStream ™ responsivno navodnjavanje

GrowStream™ cijev je podzemni sustav za navodnjavanje koji dinamički dostavlja vodu i hranjive tvari na temelju individualne potrebe biljaka.

Cijev je izrađena od porozne termoplastike s patentiranom unutarnjom oblogom iz hidrofilnog polimera koji zadržava vodu do trenutka kada počne reagirati s korijenskim eksudentima koje biljke ispuštaju kada trebaju vodu. Reakcija dovodi do pucanja molekularnih veza u vodi, tj. smanjenja napetosti vode i širenja polimera te voda prodire kroz poroznu stijenku cijevi.

Cijev nema mlaznica, već otpušta vodu i hranjive otopine kroz mikropore cijevi samo na mjestima gdje je biljkama potrebno.

GrowStream ™ cijev – način rada

GrowStream ™ je inovativni sustav za navodnjavanje koji reagira na potrebe biljaka.

GrowStream ™ responsivna cijev instalira se podzemno, u blizini korijenske zone (slično drugim sustavima podzemnog navodnjavanja) i reagira na izlučevine (eksudente) korijena biljaka.

Eksudenti korijena su sekreti, uglavnom kiseline, koje se oslobađaju u rizosferi (korijenskoj zoni). Ekstrudenti obavljaju više funkcija, poput zaštite od invazivnih vrsta, bakterija, insekata i čak komunikacije sa simbiotskim mikroorganizmima. Jedna od najvažnijih funkcija korijenskih izlučevina je u apsorpciji vode i hranjivih tvari.

Eksudenti razbijaju molekularne veze u vodi i veze između vode i tla što korijenskom sustavu olakšava apsorpciju vode i hranjiva. Ovim procesom upravlja biljka reagirajući na brojne čimbenike poput temperature, vlage, sunčeve svjetlosti, bolesti, prisutnosti insekata, i ovisno o vlastitoj fazi rasta i razvoja.

Biljke nisu jednostavno pasivni prijamnici, nego aktivno traže vodu i hranjiva i sudjeluju u rastu, sazrijevanju i opstanku.GrowStream ™ cijev imitira vlažno tlo, tj. zadržava vodu i gnojivo dok nisu prisutne izlučevine korijena. Na mjestima gdje ekstrudenti počnu djelovati na razbijanje molekularnih veza, voda i gnojivo se oslobađaju kroz mikroporoznu površinu cijevi sve dok biljka nije sita i prestane proizvoditi eksudente.
GrowStream™ cijev omogućuje svakoj biljci uzimanje točno one količine koja je potrebna i u trenutku kada joj je potrebno. Ovo značajno smanjuje stres biljaka, značajno povećava svojstva i prinos, te dramatično smanjuje potrošnju vode i gnojiva.
vrh stranice
vrh stranice