Dijelovi RDI sustava

Responsivni sustav navodnjavanja GrowStream™ cijevima radi pod vrlo niskim pritiskom, optimalno između 0,1 bara i 0,17 bara (100 cm do 170 cm hidrauličke visine, odnosno 1,5 do 2,5 psi).
Za funkcioniranje sustava nije potrebna ugradnja kontrolnih ventila i upravljačkih uređaja, ali sustav zahtijeva povremeni nadzor i osiguranje kontinuiranog kvalitetnog rada.


GrowStream™ cijev za navodnjavanje

GrowStream™ cijev ima vanjski promjer 16,4mm i unutarnji promjer 16mm. Cijev je bijele boje, izrađena je od termoplastike i isporučuje se u rolama duljine 762 m (2.500 ft). Tokom skladištenja cijev mora biti zaštićena od duljeg izlaganja direktnom suncu i UV zračenju što može utjecati na njenu funkcionalnost. GrowStream™ cijevi polažu se podzemno, na dubinu 8 do 30 cm, na cca. 15 cm od osi sadnje, s obje strane biljke.

Spojnice za cijevi

Cijevi GrowStream™ se spajaju standardnim Tape spojnicama za sezonske kap po kap cijevi. Kod izvedbe spojeva potrebno je paziti da čvrsti dio cijevi bude preklopljen u smjeru zatezanja spojnice. Eventualna oštećenja cijevi kod vrtlarskih radova ili sl. lako se saniraju umetanjem ravnih spojnica.

Podesivi regulator pritiska

Podesivi regulator pritiska APR-M758 omogućuje precizno podešavanje izlaznog pritiska u rasponu 0,045 do 0,7 bara (0,75-8 psi). Dimenzija ulaznog priključka je ½“M (DN15), a izlaznog priključka je ¾“M (DN20). Nakon prve ugradnje cijev GrowStream™ cjevovod treba puniti pritiskom između 0,04 i 0,07 bar (0,5 do 1 psi) i pod tim pritiskom ostaviti tokom jednog dana. Nakon 24 sata pritisak treba povećati na oko 0,17 bar (2,5 psi) da bi započela faza uspostave (curing phase) tokom koje će cijev propuštati vodu cijelom duljinom. Faza uspostave može trajati od jedan do tri tjedna nakon čega pritisak u cjevovodu treba smanjiti na 0,1 do 0,17 bar (1 do 2,5 psi) kako bi cijev nastavila raditi na responsivan način. Podešenje tlaka ovisi o dobu godine i potrebama biljaka. U rano proljeće potrebe biljaka neće biti velike pa se pritisak može smanjiti, a u ljetnom periodu kada se poveća potreba biljaka pritisak treba povećati kako bi se biljkama omogućila bolja dostupnost vode.

Manometar

Obavezni dio instalacije je RDI manometar zaniske pritiske sa kapsulom ¼“ koji se ugrađuje na izlaznu stranu podesivog regulatora pritiska i omogućuje preciznu kontrolu izlaznog pritiska. Pritisak u instalaciji potrebno je povremeno provjeravati kako bi se osiguralo da je tlak vode u cijevima uvijek optimalan.

Test kit za provjeru rada

Tokom korištenja sustava, pogotovo ukoliko se pojave eventualni problemi potrebno je provjeriti pritisak u pojedinim dijelovima instalacije. Test kit s manometrom omogućit će usporedbu pritiska na početku instalacije i u problematičnim dijelovima cjevovoda.

Primjer sheme sustava


vrh stranice
vrh stranice