Centralno upravljanje

Upravljanje kompleksnim sustavima navodnjavanja putem osobnog računala može smanjiti potrošnju vode za 25% do 50% u odnosu na standardna rješenja s više pojedinačnih programatora navodnjavanja. Tvrtka In-Aqua ima dugogodišnje iskustvo u radu s centralnim upravljačkim sustavima za navodnjavanje, a među našim zadovoljnim korisnicima su niz prestižnih objekata poput Grand Park Hotela Rovinj, hotela Lone, Eden i Monte Mulini u Rovinju, Punta Skala Resort u Petrčanima, Rezidencija Skiper u Savudriji, više turističkih objekata grupacije Valamar u Poreču, Rapcu i na Krku, objekata Arena Hospitality Group u Puli i Medulinu te niza drugih prestižnih turističkih objekata na Jadranu.

Na većim turističkim kompleksima ili u gradovima koji imaju više površina pod sustavima navodnjavanja s vremenom se pojavljuje potreba za objedinjenim nadzorom i upravljanjem navodnjavanjem. 

Centralni upravljački sustavi omogućuju u prvom redu češću prilagodbu količine vode za navodnjavanje stvarnoj dnevnoj potrebi, čime se ostvaruju značajne uštede u odnosu na uobičajenu praksu navodnjavanja jednakom količinom vode bez obzira na dnevne meteorološke uvjete.

Napredniji centralni upravljački sustavi opremaju se vremenskim stanicama koje prikupljuju meteorološke podatke iz kojih se neposredno pred ciklus navodnjavanja računa vrijednost dnevne Evapotranspiracije, koja predstavlja količinu vode koja je toga dana izgubljena isparavanjem i transpiracijom biljnog pokrova. Preko koeficijenata koji se dodjeljuju svakoj lateralnoj liniji u sustavu navodnjavanja, upravljački sustav automatski prilagođava ciklus navodnjavanja i aplicira samo onu količinu vode koja nedostaje.

Centralnu upravljački sustavi mogu se povezati i s vodomjerima što omogućava praćenje stvarne potrošnje sustava u radu u odnosu na teoretsku potrošnju prema podacima u bazi podataka sustava. Značajnija odstupanja odmah ukazuju na mogući problem prekomjernog ili nedovoljnog protoka uzrokovanog havarijom, vandalizmom ili nekim drugim uzrokom.

U našoj ponudi su centralni upravljački sustavi za tri različita tipa objekata:

Sustav Rain Bird Site Control namijenjen je većim površinama kod kojih je sve elektro ventile u sustavu moguće povezati s dekoderima s kodiranim adresama za svaki elektroventil i preko njih, putem dvožilnog komunikacijskog kabela, sa sučeljem odnosno osobnim računalom. Ovaj sustav prati rad svih komponenti u realnom vremenu i omogućava kontinuiranu vezu s vremenskom stanicom, senzorima protoka i mjeračem oborina. Integrirano upravljanje protokom optimizira hidrauličke uvjete u vodovodnoj mreži ovisno o kapacitetu priključka i ograničenjima protoka u ograncima cjevovoda.

Upravljački sustav Rain Bird IQ je multi-site sustav koji s upravljačkog računala omogućava pristup dislociranim programatorima navodnjavanja tipa Rain Bird LXME i LXD. Software IQ može se kupiti u Desktop verziji ili koristiti besplatno kao IQ Cloud aplikacija na Internetu. Komunikacija s programatorima ostvaruje se dodjelom stalne IP adrese u korisnikovoj Ethernet mreži ili putem 4G komunikacijskog modula s data karticom i godišnjom pretplatom na Rain Bird IQ Cellular Data Plan.

Solem Canopy je besplatna Cloud platforma putem koje se može upravljati dislociranim baterijskim programatorima tipa Solem LR-IP i 230/24VAC programatorima tipa Solem SMART-IS. Komunikacija se ostvaruje preko baznih stanica s data karticom i godišnjom pretplatom na Solem Canopy daljinski pristup. Bazne stanice komuniciraju LoRa signalom s baterijskim i strujnim programatorima, čime se omogućava pouzdana komunikacija na udaljenostima i više od 800m. Canopy sustav neusporedivo je rješenje posebno pogodno za potrebe gradova s većim brojem dislociranih površina pod navodnjavanjem.

vrh stranice
vrh stranice