Kada i koliko navodnjavati travnjak

Vaš travnjak je živo biće i potrebna mu je voda, hrana i njega. Suviše vode i hrane nije zdravo za travnjak kao niti za bilo koje drugo živo biće.
Za zdravi travnjak najvažniji je duboko razvijen i gust korijenski sklop. Duboko zakorijenjen travnjak snažnije će crpiti hranjiva i minerale iz tla i tako bolje podnositi šokove uslijed košnje, visokih i niskih temperatura te će biti otporniji na bolesti. Da bi se korijenski sklop dobro razvio potrebno je u suhim danima kontrolirano uskratiti vodu čime se stimulira propagacija korijena dublje u tlo. Uobičajeno se smatra da će uspješno uzgojen travnjak na okućnicama imati korijen razvijen do dubine barem 12 cm.
Dubina korijena i način navodnjavanja ovisi o tipu tla. Pjeskovita tla imaju bolje vodno-zračne uvjete i korijen će lakše prodrijeti dublje u tlo. U takvim tlima će se i brže gubiti voda iz tla. U glinovitim tlima bez čestog prozračivanja korijen će teže prodirati i slabije će mu biti dostupna voda i hranjiva iz tla, a voda će se dulje zadržavati u tlu.
Uobičajeni obroci za travnjake u kontinentalnom dijelu zemlje u ljetnom sušnom razdoblju su 3 do 5mm na dan a priobalnom dijelu zemlje od 3 do 7 mm/dan. Zbog ranije opisanih razloga preporuča se radije dati obilatiji obrok navodnjavanja svaki drugi dan nego navodnjavati svaki dan.
Obratite pažnju na područja travnjaka koja su izrazito izložena suncu i ona koja su dulje u sjeni. Razlika u porebi za vodom može biti i do 50%.
Tla se razlikuju i po brzini upijanja vode u tlo. Glinovitija tla sporije upijaju vodu pa je poželjnije jedan obrok navodnjavanja dati u dva ciklusa s vremenskim razmakom dovoljnim da voda prodre u tlo. U protivnom voda će stajati na površini i biti podložna nepotrebnom gubitku isparavanjem a na kosinama i površinskom otjecanju.
U izrazito vrućim ljetnim danima poželjno je na kratko uključiti navodnjavanje i tokom dana kako bi se travnjak rashladio i osvježio.
 
vrh stranice
vrh stranice